Press "Enter" to skip to content

Lokale råvarer giver god mening – men kun hvis kvaliteten er i orden, og priserne fornuftige

En trend, som er kommet for at blive, er det øgede fokus på at købe og spise lokale råvarer. Den er kommet langsomt, og da de fleste i Danmark er blevet mere miljøbevidste og tænker over klodens fremtid. Faktum er, at det er blevet mere end almindelig smart og populært at købe lokale råvarer.

Sund fornuft

Nu er det jo ikke en ny opfindelse at spise lokale råvarer. Vores forfædre gjorde det jo hele tiden. En stor del af dem, som bor på landet, dyrker eller køber deres egne grøntsager, avler kød, går på jagt og fanger deres egne fisk. Det er helt naturligt, og i de kredse gør man det på ingen måde for at være smarte. Det er bare det billigste og nemmeste. Man synes velsagtens også, at sine egne produkter smager bedst. Men også det faktum, at friske råvarer smager bedre end ikke friske, sidder fast printet i de flestes dna. Derfor er det naturligt, man har en køkkenhave og dyrker sine egne grøntsager i større eller mindre skala.

 

 

Prøver at danne sig et overblik

Spiseguiden Aarhus, som samler restauranter i Aarhus har lavet en kategori til lokale råvarer, grundet at flere og flere søger på lokale råvarer. Her får man et overblik over de restauranter, som har meldt ud, at de bruger lokale råvarer. Men ikke i hvor høj grad de gør det. Flere restauratører ved godt, at det trækker kunder og gæster til, hvis man bruger lokale råvarer. Så det begreb bliver misbrugt, og det er jo ganske få gæster, som stiller spørgsmål om, hvor mange lokale råvarer restauranten bruger, og hvor ofte de gør det. Alle ved jo, at vintermånederne ikke er de mest spændende med hensyn til danske råvarer.

 

 

Det lokale sælger

At bruge det lokale som et brand, der sælger, er ikke nyt. Det er hypet i en voldsom grad. Der er eksempler på, at flere producenter er gået i kompagniskab med for eksempel pizzeriaer, som ikke importerer deres råvarer. Så hvis man går de rigtige steder hen og køber en pizza i Aarhus, så er der udelukkende brugt lokale råvarer. Det er nyt, at alle råvarerne er lokale og kommer fra små økologiske producenter.

 

 

En dårlig kok kan ødelægge selv de bedste råvarer

Det er i sidste ende altid kokken eller kokkene, som er afgørende for, at maden smager godt. En sjusket og dårlig kok kan jo ødelægge selv de bedste råvarer. Og hvis maden ikke smager godt, så er det jo fuldstændig underordnet, om råvarerne er lokale, økologiske eller biodynamiske. Det faktum skal man altid have in mente.

 

 

Priserne betyder også noget

En del restauratører går efter det billigste, uanset om det er lokalt eller ej. Sådan er det, og det kan man ikke gøre noget ved. Lokale råvarer er ikke nødvendigvis dyrere end importerede, men da det typisk er mindre producenter, som sælger de lokale råvarer til restauranterne, så er priserne på produkterne alt andet lige højere end de store producenter i udlandet, hvor lønniveauet er lavere end i Danmark.