Press "Enter" to skip to content

Aztekere, korn og tortilla

Hvad er historien bag tortillaen? De går mange år tilbage, men har ikke ændret sig meget.

 

 

Hvor stammer tortillaer fra?

Tortillaer er i dag kendt som grundbasen bag en lækker taco. Derfor har vi i samarbejde med en food truck valgt at udforske historien bag denne lækre “majspandekage”.

Historien går flere tusinde af år tilbage. Da de spanske imperialister ankom til Mexico i 1500-tallet var tortillaen allerede en fast del af Aztekernes diæt. Det overrasker derfor mange at grundopskriften for en tortillas ikke har ændret sig i de mange hundrede år efter at Mexico er blevet tæt forbundet med resten af verden.

Da spanierne ankom til hvad der nu er kendt som Mexico City var byen allerede præget af madboder, der serverede tortillaer. Mexico Citys “rådhusplads” i dag, hvor man kan finde salg af forskellige typer af mad rundtomkring, var allerede før spaniernes indtræden et velfungerende centrum i en by med omkring 200.000 indbyggere. Denne civilisation var i sin tid en af de største og overgik de fleste storbyer i Europa. Selv spanierne var overraskede over, hvor stor og velfungerende denne civilisation var.

 

Det er uvist hvor længe Aztekerne havde spist og serveret tortillaer, men en ting er sikker – opskriften og ingredienser er noget, der ikke har ændret sig i de 500 år efter indtræden af europæisk kultur i landet. Måden hvorpå at tortillas bliver spist på har dog ændret sig og er blevet beriget med mad fra forskellige kulturer i hele verden.

 

Den mest populære taco i Mexico er “pastor”-tacoen. Grundbasen i denne er en korn tortilla, som fortsat er lavet på samme måde som aztekerne lavede dem, men er toppet med svinekød fra en rulle. Denne taco blev ført ind i Mexico af libanesiske migranter, som i deres hjemland have spist fladbrød med lammekød fra en rulle. Den undergik en ændring i form af kødtypen og type af fladbrød, samt krydderierne der bliver brugt, men grundelementerne er smeltet sammen til Mexicos mest populære taco med tortilla fra Aztekerne.