Press "Enter" to skip to content

ROSACEA OG VIN

For folk der lider af rosacea, kan et lækkert glas vin desværre ofte komme med den pris at ens ansigt blusser op, og man oplever en længere periode med uro i huden.

 

Hvidvin og Alkohol øger risikoen for at udvikle rosacea.

I et større studie der er lavet på amerikanske sygeplejersker har man spurgt til deres alkohol indtag og så undersøgt hvor mange af dem der senere har udviklet rosacea. De der drak 1-3 glas hvidvin om måneden have en forøget risiko på 14% for at udvikle rosacea sammenlignet med dem der slet ikke indtager alkohol. De der drak 5 eller flere glas hvidvin om måneden havde en forøget risiko på 49%.
De der drak sprut havde 8-28% øget chance for at udvikle rosacea senere i livet.
Meget interessant så havde de der drak rødvin ikke øget chance for at udvikle rosacea, der gættes på at det er flavonoiderne i rødvinen der måske beskytter med udvikling af rosacea.

Vin som trigger

Når først man har udviklet rosacea bliver billedet af alkoholpåvirkning anderledes. Hvidvin er ofte meget mere tåleligt end rødvin når det gælder om at undgå at blusse i ansigtet.

Resveratrol

Der er flere forklaringer på dette. Rødvin er typisk lagret længere med drueskallen end hvidvin er. Der er et stof i drueskallen der hedder resveratrol. Resveratrol er et antioxidant som har gode egenskaber for mennesker der har hjertekar sygdomme og forhøjet kolesterol, men kan desværre også gå ind og øge det inflammatoriske stof cathelicidin. Hvis det er reveratrol du reagerer på i vinen, vil du nok også reagere på peanuts og på at spise friske røde druer.

Histaminer

Et andet stof der kan irritere rosacea er histaminer og andre biogene aminer. Indholdet af histaminer i vin svinger meget alt efter hvordan vinen produceres. Hvis der er meget bladmasse med når vinen bliver plukket udvikler den flere biogene aminer. Det vil sige at der er forskel på håndplukket vin og vin plukket med maskiner. Når vinen bliver lagret har det stor betydning for udviklingen af histaminer. Ståltanke holder vinen renere end træfade gør. Hvidvin er oftere lavere i biogene aminer end rødvin er.
I nogle lande som Tyskland og Norge er man meget opmærksomme på hvor meget histamin der er i vin og der kan købes vin med særlig mærkning der viser at de har lavt indhold af histaminer.
Generelt er vin med druen pinot noir slem til at have meget histamin i.

Svovl

Svovl eller sulfitter er ganske omdiskuteret i vin. Nogle oplever ubehageligheder som hovedpine på grund af sulfitter i vin og undgår det derfor. Der er vinproducenter der går ind for en mere ren vinproduktion og som taler for den smag der kan skabes når vinen ikke bliver kontrolleret med svovl. Svovlen i vinen er med til at holde uønskede bakterier og vildgær ude af vinen så produktionen bliver mere kontrolleret. Normalt elsker jeg naturlige ting og jeg kan sagtens fornemme at en vildere vin er sjovere. Rosaceatarmen er bare lidt sart så her synes jeg faktisk at tilsætningen af svovl til vinen er min ven, fordi det holder histaminer og andre uønskede produkter fra bakterier og svampe nede.

Vin til os med rosacea

Der findes særligt mærkede vine med lavt histamin indhold de kan købes på nettet i Tyskland. En nærmest sikker vin er Grüner Veltliner. De er ganske enkelt produceret på en måde så de generelt er meget lave i histaminer. Hvis jeg er usikker er den altid min “go to”.

Bonus info

Vodka og rom er generelt de bedst tålte typer alkohol, hvis man er til parasoller og isterninger.

Vil du læse hele artiklen(uforkortet) kan du læse den her: Rosacea og vin